Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

7 enkle sparetips for en bedre økonomi

Stem på innlegget

 

Linda Therese Stadeløkken

Teknologien er i stadig utvikling og vi som forbrukere lar oss stadig friste av nye mobiltelefoner, nettbrett, ipads og andre spennende dupedingser. Samtidig påvirkes vi av mote, interiør og trender i samfunnet og kjøpspresset er stort.

Barna våre vokser opp i et avansert forbrukersamfunn og overgår ofte de voksne i både kunnskap og krav til det som er nytt på markedet. For mange barnefamilier kan det norske overforbruket koste mer enn det smaker og utfordringene står i kø for arbeidende foreldre som slites mellom dagligdagse regninger og utgiftsposter i forhold til utstyr og teknologiske lekektøy som vi bare MÅ ha.

Etter hvert slites man mellom det å kunne gi seg selv og barna det man mener er viktig som menneske kontra det alle andre har.  Veien mot målet blir tyngre og tyngre og presse er konstant. Barna kommer hjem fra skolen og forteller at både den ene og den andre har fått en ny duppedings og at dette er noe de selv også ønsker seg. Gjennom media strømmer det på med informasjon om de nye spennende produktene og fristelsene finnes over alt.

Så kommer dagen da pengesekken er tom. Hva gjør vi nå? Hvordan skal vi klare å skaffe oss alt det markedet har å tilby oss? Det er nå man må ta et standpunkt til det livet man ønsker og det livet man har. Og med noen små grep i hverdagen kan man faktisk endre på prioriteringene slik at det skaper rom for en bedre utnyttelse av egne penger.

Her er 7 gode tips om sparing i hverdagen:

1.Ikke kast reklamen

Mange velger å sette et klistremerke på postkassen om at de ikke ønsker uadressert reklame. Men det er i denne reklamen man finner de gode tilbudene. Dagligvarekjedene slåss om kundene og det er drøssevis av gode tilbud dersom man tar seg tid til å se igjennom reklamen. Skriv en handleliste ut i fra hvor du finner de billigste varene. Planlegg ukesmenyen ut i fra hvilke tilbud butikkene har. Hold av én ettermiddag i uken og kjør fra butikk til butikk. Dette sparer du tusenvis av kroner på i året. Meld deg inn i kundeklubben. Dette gir deg gode rabatter på produkter du allerede bruker. Hos Coop blir alle varene du kjøper registrert, og hver uke kommer nye medlemsrabatter og spesielle tilbud tilpasset deg og de produktene du kjøper.  Flere dagligvarekjeder og andre butikker har gode tilbud for medlemmer. Her er det mye penger å spare. Ikke nøl med å bytte ut merkevarer med billigere produkter, det er flere tester som viser at billigproduktene holder godt mål i forhold til dyrere produkter. Her er det snakk om å tenke prioritering.

%

2.Kjøp på salg

Lag en oversikt over hvilke klær barna stadig vokser ut av eller hva du selv trenger. Er det vintersko på salg etter slutten av vintersesongen så tenk på hva som trengs til neste sesong. Med litt planlegging kan budsjettet for klær og sko enkelt halveres dersom man kjøper det meste på salg. Særlig vinterklær er kostbart, men kjøper du varene etter sesongslutt vil det være svært lønnsomt. I tillegg vokser det stadig frem nye merkevarebyer og Outlet-butikker. Disse kjører ofte svært gunstige tilbud på varer og det er mye penger å spare. Bor du i grei kjøreavstand til svenskegrensen finnes det svært mange tilbud man så absolutt bør benytte seg av. Men vær oppmerksom på at det ikke er alle varer som er billigere i Sverige. Kjøtt, brus, sigaretter og alkohol er langt rimeligere hos søta bror, men mange andre produkter kan kjøpes billigere både hos Rema 1000 og Kiwi. Samtidig er det mye penger å spare ved og kjøpe inn full kvote med kjøtt. Ta hele familien med på svenskehandel og fyll opp kvoten. Da blir både burgerne til barna og lørdagsbiffen mye rimeligere. Et annet godt tips er å handle hos innvandrerbutikker. Grønnsaker og krydder er spesielt rimelig i forhold til dagligvarebutikkene, og mange produkter selges til halve prisen av det du betaler hos kjedebutikkene.

3.Kjør kollektivt

De fleste familier har i dag både en og to biler og mange velger å kjøre til jobb. Her finnes det muligheter til å omprioritere. Et alternativ kan være å forhøre seg blant kollegaer om muligheten til å kjøre samlet. Enten kan man spleise på kjøringen dersom én person ønsker å kjøre, eller man kan la kjøringen rullere fra uke til uke. Det blir uansett billigere for alle dersom man finner en kjøreordning. Samtidig er det mange steder som har et fullgodt tog- eller busstilbud. Du får mindre kilometer på tripptelleren, mindre slitasje på bilen og lavere bensinforbruk. Samtidig kan du klappe deg selv på skulderen for at du sparer miljøet for utslipp som forurenser.

4.Selg gamle saker på nett

Her kan du tjene inn masse penger og samtidig kvitte deg med overflødige saker som du ikke bruker lenger. Det kan være alt fra sykler og skiutstyr, som barna har vokst fra, til klær og sko som ikke lenger brukes. Det finnes alltid mennesker som er på jakt etter brukte saker for en rimelig penge. Alt fra gamle TVer, PCer, telefoner og hvitevarer kan selges på nett i tillegg til klær, sko, møbler og interiør. Selv om det du vil kvitte deg med er defekt er det mange som kjøper slike saker og som evner å sette de i stand. I Norge kastes det ekstremt mye hvert eneste år. Mange har en tendens til å tenke at dette virker ikke, da er det ødelagt og må kastes. Tenk før du kaster tingene dine og prøv først å legge det ut på nett til salgs. Det finnes mange nettsider hvor du kan selge sakene dine. Både finn.no, rubrikk.no, tv2torget.no er gode nettsider du kan legge ut varene dine for salg. I tillegg finnes det mange private facebookgrupper som formidler kjøp og salg i din kommune eller fylke. Letgo er også et godt alternativ. Dette er en app du kan laste ned og hvor du på samme måte med de andre sidene kan legge ut varer du ønsker å selge.  Ta bilder av det du vil selge og legg det ut på en eller flere sider og se hvor fort det blir solgt. Et tips er å ta gode bilder, da blir varene dine mer interessante for folk og salget går fortere.

5.Tenk deg om tre ganger

Så kommer man til valgets kval. Det er ikke lett å gå i butikker uten å bli fristet. Nye klær og sko, vakre interiørartikler og nye stilfulle produkter gjør det vanskelig å holde lommeboken lukket. Fristelsene er store og selvdisiplinen svakelig. Et nyttig tips er å tenke seg om. Når man ser noe som frister bør man tenke seg om. Før man drar opp lommeboken bør man vente litt med å bestemme seg. Gå en runde til, ta en pause eller om man klarer det så vent til neste dag. Tenk deg om hele tre ganger og spør deg selv om dette virkelig er noe du trenger. Vil dette kjøpet bedre egen livskvalitet? Er kjøpet høyst nødvendig? Hva skal jeg med denne varen? Når du har fått tenkt deg om tre ganger kan det hende fristelsen har lagt seg. Da er det penger spart frem til den dagen du ser et produkt eller en vare som du faktisk både trenger og MÅ ha. Dette bør du også tenke på når du handler mat. Det er så lett å bli fristet av alle godsakene i en butikk at man bør tenke seg om. I tillegg bør man ikke handle mat dersom man er sulten. Da frister alt og du vil antagelig kjøpe en rekke varer du verken trenger eller burde kjøpe.

6.Rasjoner maten

Et godt sparetips i det daglige er planleggingen av matbudsjett, meny og rasjonering. Det å lage for mye mat koster mer penger og produserer i mer søppel. Prøv å regne ut hvor mye mat hver familiemedlem spiser å se på muligheten til fryse ned de ekstra kjøttkakene eller de kyllingfiletene som er overflødig. Da vil du se at innen kort tid har du allerede mer mat i fryseren og flere måltider spart. Det er mange matvarer som kan fryses selv etter at de er ferdig laget. Ikke kast restene men frys de ned til en senere anledning. I disse dager er det mye fokus både på økologisk og biologisk mat. Dette er ikke uten grunn. Stadig dukker det opp nye rapporter som kan fortelle forbrukerne at ferdig mat og e-stoffer ikke er gunstig for helsen. Sykdommer som kreft, autisme og diagnoser som ADHD og ADD har i følge en rekke studier tilknytning til miljøgifter, ernæring og mat. Hvorfor ikke prøve å lage mye av maten fra bunnen av? Selv om det for noen vil være tidkrevende er kanskje gevinsten i forhold til både helse og økonomi verdt et forsøk. Prøv å sette av en dag eller to i uken, planlegg og lag mat for flere dager. Du vil spare mye penger på en slik tankegang.

7.Bytt forsikring

Dette er noe som berører alle i samfunnet. Alle har en eller flere typer forsikringer. Bilforsikring, innboforsikring, boligforsikring og reiseforsikringer er noen av forsikringskategoriene forbrukere må ta stilling til hver eneste dag. Det er mange selskaper som tilbyr disse forsikringene og prisen varierer enormt. Her er det tusenvis av kroner å spare på og velge riktig forsikring og la selskapene konkurrere om deg. Ta deg tid til å ringe de forsikringsselskapene som finnes på markedet. Når du forteller dem hvor mye du betaler i forsikring i dag, vil de mest sannsynlig komme med et bedre tilbud. Da har du allerede spart en del. Men ikke la deg stopp av den grunn. Drøy en kort tid og så tar du en ny ringerunde. Da vil du igjen se at det åpner opp muligheter for enda bedre forsikringsavtaler. Etter en tid vil du se at det du betalte for forsikringen din nå har spart deg for tusenvis av kroner med de nye forsikringsavtalene. Samtidig er det viktig å følge med på lag, foreninger og organisasjoner du er tilknyttet. Mange organisasjoner har gode forsikringsavtaler som du som forbruker kan benytte deg av. Bytt forsikring nå og spar penger til noe du trenger.

Vil du spare penger på forsikring?

Det kan være tusenlapper å spare på forsikring. Fyll ut skjemaet under og sjekk hvilke tilbud du kan få. Noen tastetrykk kan fort spare deg for mye penger!