Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

5 beste sparetips

5 beste sparetips
4.4 (87.64%) 55 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

Få pengene dine til å strekke litt lenger. Her gir vi deg 5 beste sparetips for personlig økonomi.

Hverdagsøkonomi

Det er ikke alltid like lett å få pengene til å strekke til i personlig økonomi. Ofte er det de mange, små beløpene som til slutt utgjør en betydelig sum. Derfor er det lurt å være obs i hverdagen og spare også på den små tingene. Her får du beste sparetips for hverdagsøkonomien:

Dagligvarer

Vi bruker en god del av inntekten vår i matbutikken. En familie på to voksne og to barn (5 og 11 år), kan ifølge Statens institutt for forbruksforskning leve helt greitt med et månedlig forbruk på rundt 22 000, hvorav bilen koster rundt 2 000. I tillegg kommer blant annet boligkostnader. Men av de 22 000 kronene i forbruk, legger vi av ca 7-8 000 hos matkjedene, hver måned. Her er det lett å bruke langt mer, hvis man ikke er prisbevisst., eller  har dårlige handlevaner. Her er noen enkle tips:

Lag handleliste

Planlegg innkjøpene før du går i butikken. Varesortimentet i en matbutikk er plassert slik at det trigger impulshandel. Legg for eksempel hvordan varene foran kassen er plassert. Tror du det er tilfeldig at melk, smør og andre kjølevarer er plassert bakerst i butikken? Slik at du skal plassere alle de andre varene selv om du ”bare” skal ha et par liter melk og en ny pakke smør. Niks. Derfor er det smart å komme forberedt til matbutikken med en liste over hva du skal kjøpe. Og hold deg til listen. For èn ting er at det sparer deg for penger, en minst like viktig ting er tiden du sparer.

Handle sjeldent og stort

Når vanen med handlelister har ”gått seg til” behøver du ikke lenger gå i butikken annenhver dag. Det koster tid og penger. Det holder antakelig med en gang i uka. Planlegg gjerne middagene i uka som kommer, slik at du kan handle alle ingrediensene på ukehandlingen.

Lag selv

Det er dyrt å kjøpe halvfabrikata. Maten blir både bedre og billigere hvis du lager den selv. Det gjelder både middager, og brød. Begynn gjerne med eltefritt brød, det er latterlig enkelt, men krever gjerne litt mer tid til å heve.

Lommetyver

De smarteste lommetyvene går ikke etter pengene våre èn gang i året, mens du for eksempel står i en smekkfull buss. De passer på å loppe deg litt hver dag, eller hver uke. De heter for eksempel:

 • Røyk
 • Snus
 • Kebab
 • Brus
 • Sminke
 • Smykker
 • Café
 • iTunes
 • Hurtigmat
 • Spill og tipping
 • Netflix, Viaplay
 • Spotify

 

– De blir jo ikke så mye penger av det, hver gang du snuser, drikker en brus, eller streamer en film. Men hvis du våger å slå sammen en eller flere av lommetyvene for en uke, måned eller ett år, blir det fort store summer. Som du eventuelt kan spare.

Ta for eksempel snusing. En pakke koster fort 95 kroner, med mindre du kjøper i Sverige. Snuser du en pakke daglig, som er svært mye, men slett ikke uvanlig, blir det 665 kroner i uka. Per måned blir det 2 850 kroner, det vil si 34 200 kroner i året! Du kan dra på en ganske flott ferie for de pengene!

Større utgifter

Det er likevel på større, faste utgifter som lån, bil, og forsikring vi har mest å hente på å være prisbevisste. Her er beste sparetips for de større utgiftene:

Lån

Hvorfor nøye seg med 3 prosent boligrente hvis du kan låne penger til under 2 %? Mange banker har satt ned rentene det siste året, men det er ikke nødvendigvis gjort for alle kunder. Noen har prioritert enkelte programkunder, men andre har prioritert de yngste kundene. Sjekk for eksempel på finansportalen.no hvordan ditt lån ligger an i forhold til landets beste banker. Send lånet på anbud her på Tjenestetorget.no for å senke månedlig rentekostnad. Senker du renta med 0,5 prosentpoeng for et lån på 2 millioner kroner, sparer du jo 10 000 rentekroner før skatt. Hvert år!

Å nedbetale lån gir markedets beste risikofrie avkastning. For tida gir det 2-3 prosent sikker avkastning for godt sikra boliglån og enda mer for billån. I tillegg lager du en buffer for dårligere tider: Det kan komme en tid hvor du enten må øke lånet eller be om avdragsfrihet. Da er det viktig at boliglånet er godt innenfor verdien av boligen din. Skulle du angre deg seinere, er det enkelt å «låne tilbake» pengene, såframt du låner innenfor sikkerheten som banken har tatt pant i.

Enda enklere er det hvis du har et såkalt rammelån (fleksilån/boligkreditt). Da kan du selv skyve penger til og fra lån og brukskonto uten å betale dyre gebyrer. Det er ingen vits i å spare i pengemarkedsfond, obligasjonsfond eller andre spareordninger med lav forventet risiko og avkastning hvis du fortsatt har lån. Det er mer lønnsomt å betale ned lånene.

Begynn med de dyreste lånene:

1. Kredittkortgjeld
2. Forbrukslån
3. Billån

Vent med studielånet til slutt. På sikt vil studierenta være lavere enn boligrenta. I tillegg har studielånet en gratis, innebygget “gjeldsforsikring” som mange glemmer.  Det betyr at du får rentefritak hvis du for eksempel har lav inntekt, blir arbeidsledig, syk, er i førstegangstjeneste eller tar videre utdanning. Ingen andre lån har slike fordeler.

Har du lånt 80-90 % av boligkjøpet, er det gunstig å betale ned lånet så mye at du får rente tilsvarende 75 prosent sikkerhet. Da synker renta i mange banker med 0,5-1 prosentpoeng.

Bil

Opplysningskontoret for veitrafikk har beregnet at det koster deg over 70 000 kroner årlig å eie en mindre bil (Golf-klassen). De fleste bileiere tenker mest på de variable kostnadene, som drivstoff, bompenger, service og så videre. Men mange av kostnadene som bileier påløper selv om bilen nesten ikke ruller på veien overhodet: forsikring, årsavgift, billån, og ikke minst verditap. Særlig nye biler taper seg i verdi svært fort.

Det er ikke alle kostnader man kan gjøre så mye med, hvis man er avhengig av bil. Vær i det minste bevisst på når du fyller tanken. Søndag og mandag formiddag senker bensinstasjonene prisen med opptil 3 kroner literen! Etter lunsj fyker den til værs igjen, sikkert som banken!

Vurder også om du behøver fullkasko eller om du kan nøye deg med delkasko. Da synker prisen betydelig. Du trenger neppe fullkasko før verdien av bilen overstiger 100 000. I tillegg bør du jevnlig sette forsikringen ut på anbud. Bilforsikringen er kanskje den dyreste forsikringen du eier. Spesielt unge kunder kan spare betydelige beløp på å være prisbevisste. Send den ut på anbud her på tjenestetorget.no.

Forsikring

En familie har fort over 10 000 kroner i årlig forsikringskostnad. Tjenestetorget har gjennomført en stor analyse av 11 000 kunder som byttet forsikringsselskap. Av de som ble spurt, svarer halvparten at de betaler over 10 000 kroner årlig på forsikringene. 15 prosent betaler mer enn 18 000! Over halvparten sparte mer enn 2 500 kroner årlig på forsikringsbytte. En av fem sparte minst 5 000 kroner på å ta imot tilbud fra et nytt forsikringsselskap. Hvert år!

 

Slik gjør du for å senke prisen:

 1. Sjekk: Reglene har endret seg slik at forsikringsselskapene nå må sette opp ny og gammel pris ved siden av hverandre, både når det gjelder totalpremie og hver enkelt skadeforsikring (bil, villa, reise og så videre.).
 2. Få tilbud: På nettet kan du gå inn på tjenester som tjenestetorget.no. Der legger du inn de viktigste opplysningene om bilen, huset og så videre. Du velger selv hvilke forsikringsselskaper som skal konkurrere om dine forsikringer. Deretter får du tilsendt tilbud fra selskapene.
 3. Flytt: Det er lett å flytte forsikringene. Ditt nye selskap gjør jobben. Bare pass på at de faktisk sier opp dine gamle forsikringer, slik at du ikke betaler dobbelt opp i en periode. Det har jeg faktisk opplevd selv, og måtte derfor be det nye selskapet om en kompensasjon.
 4. Bli totalkunde: Selskapene kan gi deg betydelige rabatter hvis du samler flere forsikringer hos dem, opptil 20 prosent hos enkelte. Du må selvsagt måle totalprisen opp mot det å shoppe enkeltforsikringer hos hvert enkelt selskap.

Nedenfor kan du innhente tilbud på forsikring fra flere forsikringsselskaper gjennom ett skjema! Du velger hvilke selskaper du ønsker tilbud fra og vil deretter motta tilbud du kan sammenligne. Husk å sammenligne både pris og vilkår. Du velger enkelt den forsikringen som passer deg best.